Левски - Meтрото до терминал едно

Search

Information

Meтрото до терминал едно

AddThis Social Bookmark Button

Meтрото до терминал едно

Изграждането на метрото продължава до терминал 2 (външни линий). През това време терминал 1 ще бъде разширено и ще бъде много по-голямо и модерно от терминал 2. Това означава че около терминал 1 ще има цял град. Дори и в момента там е един малък град където непрекъснато се строи.

Затова ще бъде необходимо да се предвиди последната спирка да не бъде при терминал 2 а да продължи до терминал 1. Това ще бъде необходимо за да не се прахосват излишни средства за изграждането на колело където да обръща влака за обратна посока. След разширяването на терминал 1 задалжително трябва да има метро.

От кметството, министерството на транспорта и правителството ще трябва сериозно да помислят по този въпрос. Освен това от терминал 1 метрото може да бъде продължено още две спирки. Едната до Ботевградско шосе при автогара "Исток" а другата метростанция в жк. "Левски".

Ж. к. "Левски" няма никаква пряка транспортна връзка до летището. Въпреки че комплекса се намира на 500м. от летището, трябва да се мине през цяла София за да се стигне до там. Освен това трябва да се сменяват няколко различни превозни средства. В момента летището е като преградна стена между североисточната и югоисточната част на София.

Със удължаването на метрото държавата няма да загуби от вложените средства, дори ще спечели. Печалбата ще бъде че няма да пътуват гратис в метрото, освен това ще има пряка връзка с третия лъч на метрото в кв. "Левски". Поради липса на транспорт до летището, по-бързо се стига до ж.к. "Люлин" отколкото до аеропорта.

За да се стигне от кв. "Левски" до летището, трябва пердвижване с транспорт до  университета Климен Охридски и от там с автобус 284. Това означава че трябва да се стигне до центъра на София и след това обратно до летището. Меко казано това е дискриминация и унижение към живеещите в североисточните квартали.

Aко кметството на София и правителството решът да има удобен транспорт за жителите на североисточната част на София, то е наложително да се продължи метрото до ж.к. "Левски". Дори правителството точно така беше решило да бъде с изграждането на новия национален стадион. Все още не е късно стадиона да бъде изграден на 1км. от цистерните до летището.

Зад бул. Владимир Вазов има много празни места и стадиона освен че ще бъде далече от летището, ще има и връзка и с третия лъч на метрото. Такова подходящо място за стадион едва ли има някъде по света. Освен това има има незастроена площ колкото още една София да се изгради. Дори е предвиден въздушен трамвай от кв. "Левски" до Обеля.

Правителството предпочита да се разширява Сяофия само към Витоша. Но не трябва да се пренебрегва факта че Витоша е във вулканичен раьон. Да не се получи така че след време да се отчете като фатална грешка строителството до Витоша. Заради новия национален стадион който искат да бъде в дружба ще правят нова ж.п. гара.

Ако стадиона е в близост до бул. Владимир Вазов, освен посочените предимства ще бъде удобно и за феновете с автомобили от други населени места да се предвижват бързо. Освен това до гара Подуене има удобен транспорт. Вместо да се прави нова ж.п. гара, а със средствата може да се изгради многоетажен паркинг.

Има закони на природата които не могат да се променът и са необратими. Затова не трябва да чакаме природата да ни накаже и тогавва да отчитаме грешките. Нека добре се обмисли че мястото на стадиона е по-далече да бъде от Витоша. Въпреки че местата около планината са апетитна хапка за много хора, все пак София трябва да се разширява и към Стара планина.

След като завода Кремиковци вече не е замърсител и река Искър има пречиствателни станций, то и тази част на София започва да бъде едно добро място за живеене. Ако метрото бъде продължено до ж.к. "Левски", тогава жителите в тези квартали ще почувстват удобство и ще усетят че живеят в съвременен град.

Със непрекъснатото разширяване на столицата, след време метрото ще трябва да бъде удължено. Затова по-добре ще е сега да бъде продължено защото в момента я има техниката, а и строителите набраха инерция в бързо изграждане на метрото. Освен това летището няма да бъде пречка за бързо предвижване с транспорт от североисточната част на София до югоисточната.