Левски - Некадърно направени транспортни съоръжения

Search

Information

Некадърно направени транспортни съоръжения

AddThis Social Bookmark Button

Некадърно направени транспортни съоръжения

След като  се направи излишния и най некадърно направения транспортен надлез, продължават да изграждаат транспортни надлези и подлези който нямат никаква ефективност. Един такъв надлез е в ж. к. Младост до кв. Дървеница в Малинова долина. Това е неизползваем транспортен надлез на който отново има светофар и не минават автомобили по него.

Можеби българските проектанти не знаят че транспортен подлез или надлез се изгражда с цел да няма светофари. Сигурно някой им е подарил дипломите за завършено образование, след като и подлеза на ул. Георги Софийски се изгражда по много примитивен начин. След като от двете страни над подлеза остават светофари, трябва някой да скъса дипломите на тези проектанти.

По добре да бъдат използвани проекти от чужбина, дори да бъдат по- скъпи отколкото проектите на некомпетентни хора който случайно са станали проектанти. Ако в тези два случая има конфликт на интереси, то това е много вредно за държавата. Навсякаде по света се правят транспортни съоръжения с цел да няма повече светофари.

Според стар български обичай, всичко което се изгражда трябва да бъде некачествено и да има някаква далавера. Затова българските проектанти проектират некачествени транспортни съоръжения. Ако се използват проекти на студенти ще бъдат много по-качествени и по-евтини за държавата. Дано правителството вземе правилно решение.

Можеби при телевизионната кула ще бъде изградедо нормално транспортно съоръжение. Всеки проектант който проектира транспортно съоръжение на което  има светофар, по-добре да не се заема с тази работа с която не е компетентен. Съоръженията се изграждат с цел да няма задръствания и светофари.

Много проектанти предпочитат да гушнат парите, отколкото да направят качествен проект. Вината не е само в тях, а най вече в тези който приемат некачествени проекти. Държавата не е каца без дъно, затова трябва да се търси отговорност от тези който приемат некачествени проекти за изграждането на транспортни съоръжения.