Левски - Шкембе чорба - трезве

Search

Information

Шкембе чорба - трезве

AddThis Social Bookmark Button

 

Шкембе чорба - трезве

Необходими продукти:

шкембе телшко или свинско сварено и ситно нарязано, една кофичка от кисело мляко пълна със шкембе е дозата за едно готвене (без бульон) бульона се изхвърля, а други кофички се пълнят със останалото сварено и нарязано на ситно шкембе и се слагат във фризера.

вода 3 литра

сол на вкус

жълтъци 3 бр.

кисело мляко 6 с. лъж.

брашно 4 с. лъж.

червен пипер 1 непълна с. лъж. за запръжка

олио за зпръжката

по желание когато се сервира чорбата, може да се прибави в чинията ситно нарязан чеснов лук с оцет на вкус, също така и лют пипер

Начин на приготвяне:

Във тенджерата се сипва водата. След като заври водата се прибавя шкембето от кофичката за кисело мляко. Ври 15 мин. и се посолява на вкус. Прави се застройка от 3 жълтъка,  6 с. лъж. кисело мляко и 4 с. лъж. брашно което е добре разбито да няма бучки. Към застройката се прибавя от врящия бульон и се разбърква добре и да бъде по воден. След това се прибавя застройката към чорбата в тенджерата да поври, като непрекъснато се бърка за да не се залепи брашното и да не стане на бучки. Пробва се как е на сол и ако необходимо се прибавя още сол. Маха се тенджерата от огъня и се слага тиган в които се прави запръжката от червен пипер и олио. След това се прибавя запръжката в тенджерата при чорбата без да се бърка повече. Тенджерата да не се слага повече на огън. Също и при сервирането не е нужно да се разбърква. Които обича пикантните храни, желателно е да си сложи лют пипер на вкус и оцет с чесън. Преди и след употреба на алкохол, шкембе чорбата действа убодрително.