Левски - Пастърма от овца или коза

Search

Information

Пастърма от овца или коза

AddThis Social Bookmark Button

Пастърма от овца или коза

Домашно приготвената пастърма се прави по различни начини. Първо трябва да се нарже месото по дължина на жилите, след което се изчиства от жилки и съсирена кръв. Измива се добре месото и след като се поизцеди от водата се поставя в по-голяма тенджера, като първо се посипва сол на дъдото, след това месо и пак сол. Тенджерата с месото се държи леко отхлупена 4 дни. Това се прави с цел да поеме месото достатъчно сол и да се изцеди кръвта. Затова всеки ден се изцежда водата.

На четвъртия ден месесото се изважда и се измива хубаво от кръвта и солта. След това се поръсва обилно с подправки; счукан черен пипер, кимон, червен пипер, сминдух и чубрица. След това с игла и много здрав конец се прекарва през месото и се закача на куки, като се слага на хладно и проветриво място. Но да се предпази от насекоми птици и котки. За целта е подходящо място килер или остъклена тераса с отворен прозорец и с мрежа за мухи. За две седмици е готова пастърмата.

Месото което се суши трябва да се пробва за да не стане много твърдо за ядене. Ако няма поднодящо място къде да се закачи месото да се суши, след като е готово за сушене може да се сложи върху маса и там да се суши като всеки ден се преобръща. Има и друг начин да се прави пастърма. След като е изцедено месото от кръвта и е поръсено с подправките, може да се сложи с тенджерата в хладилник. След една седмица ще трябва да се пробва.

Пастърма може да се направи  като вместо да се чака 4 дни да се изцежда кръвта от месото, да се свари месото в подсолена вода. След което да се изцеди водата и да изсъхне месото. След това се слага на хладно и проветриво място да се суши. След като е готова пъстърмата, се нарязва и съхранява в хладилник.