Левски - Метрото е хубаво но има някой недостатъци

Search

Information

Метрото е хубаво но има някой недостатъци

AddThis Social Bookmark Button

Метрото е хубаво но има някой недостатъци 

Въпреки че метрото е много хубаво, то има някой недостатъци в стремеж да се направят повече икономий. Метростанция "лъвов мост" е кного хубава, но подлезите не съ направени както е редно. При пазара и пред пощата двата подлеза са с много стръмен наклон, но ескалатори са сложени само до половината на подлеза. Често се случва ескалатора да се поврежда и като се изкачва човек на стръмно и голямо разтояние има чувството че тренира скално катерене. Също така ескалатор има само за една посока. Само за тези два подлеза са направили икономия със шест асансьора.

На метростанция "Надежда" по-малко хора използват метрото, но там са направени ескалатори до третоара на една крачка от уличното платно. Можеби в този раьон живее проектанта за да направи тази превилегия и удобство. Въпреки че подлеза там е поктит, но двете страни не съ закрити и когато вали сняг и дъжд ще навява и в минусови температури ескалаторът може да замръзва и да бъде неизползваем.

Освен пред пощата на лъвов мост и от другата страна на моста има икономий на асансьори. Дори подлезите не съ направени на подходящо място. Вместо подлеза да бъде на третоара успоредно на бул. Сливница, тои е изместен встани и не е удобен за хората който слизат от автобусната спирка и утиват към пазара. За да минат през подлезите трябва да заобикалят двойно повече. На тези подлези също е направено икономия със шест асансьори. Под моста задължително трябваше да има хоризонтален ескалатор, също както на "орлов мост". Пътниците от автобусната спирка след като минат през подлезите в посока до пазара, повече не ги използват а преминават на светофара. Причините са липса на ескалатори, което прави преминаването много изморително и много се заобикаля.

През подлезите минават само хора които не съ видели метрото и искат да си задоволът любопитството. Ако целта беще метрото да се изгради с малка сума пари вложени в строителството на метрото, то можеше изобщо да несе слагат никъде ескалатори, дори и новите влакове не трябваше да купуват а да закупът стари бракувани влакове, годни само за вторични суровини. По е важно здравето и удобството на хората отколкото икономийте защото хората си плащат за удобствата.

На метростанция "Сердика 2" при археологическите разкопки в подлеза при халите изби вода. Добре ще бъде да се вземат необходими мерки. Дано да не протече и в метрото. При НДК също е направено икономия на ескалатори, въпреки че когато има някакви мероприятия много хора ползват метрото.                                                         Надземния участък от метрото в горещините се нагрява металната конструкция и стъклото така става много задушно във влака. Течението от влаковете раздвижва горещия въздух и в подземните участъци. При това положение климатиците не съ ефективни. Дано не се допускат подобни грешки при изграждането на другите участъци на метрото. Защото метрото се прави за удобство на хората, а не да се отбие номера че е направено нещо.