Левски - Панелките превърнаха София като Китайската стена

Search

Information

Панелките превърнаха София като Китайската стена

AddThis Social Bookmark Button

Панелките превърнаха София като Китайската стена

Еднакво етажните панелки, превърнаха София като Китайската стена на двадесети век. Това е наследството от Социализма. Тогава беше забранено да се изграждат разнообразни и красиви сгради. Къщите трябваше да бъдат еднакво грозни, а панелните блокове еднакво високи и загрозяващи околната среда, затова приличат много на китайската стена.

През времето на социализма се строеше с много бързи темпове, но некачествено грозно и ненужно за държавата. Пример за това са изграждането на заводите Кремиковци, Радомир, панелните некачествени блокове и много други. С тогавашното строителство България може да спечели награда в конкурс за най-грозни и некачествени сгради в Света.

Лошото е че в момента също не се разрешава да се строят високи сгради. Оправданието е че високите сгради ще пречът на летището в София. Беше подготвено място за строеж на небостъргачи в южната част на София. Обаче ръководството на летището забраниха строителството. Причината е че ще пречат на самолетите. То и планините около София пречат на самолетите.

За да не пречат планините на старите самолети от миналия век, може да се изгради ново летище в Черно море. Но няма да го изградят защото там ще им пречат делфините когато скачат над водата. Освен това там е и маршрута на прелетните птици който също ще пречат на ретро самолетите. Можеби на ръководителите на летището им харесва да гледат от двете страни недалеч от пистата, блокове като Великата Китайска стена.

До скоро ни лъжеха че почвата в София не може да издържа небостъргачи. Това съвсем не е така, защото върху  пясъка на пустинята изграждат небостъргачи. Също във океана се строят високи сгради дори и острови и то на места където е сеизмичен района и стават много често земетрсения. Небостъргачите показват икономическият възход на държавите.

В  много държави събарят стари небостъргачи и на тяхно място изграждат нови много по-големи. В България съвсем не е така защото панелните жилиша с изтекъл срок за годност, вместо да бъдат събаряни ги санират и оставят да се саморазрушават. При по-силно и продължително земетресение може и това да се случи. Тогава може да има непредвидими последствия.

Кварталите около летището с еднакво високи панелни жилища, приличат на Великата Китайска стена. За да се избегне такава грозна гледка, е наложително около панелките да се построат много по-високи сгради. Ако е необходимо правителството да ноложи забрана, на летището да не кацат самолети от миналия век. Съвременните самолети много бързо се издигат и не им пречи нищо. 

Нека и София да заприлича на съвременните градове, като се започне изграждането на небостъргачи. При изграждането на повече небостъргачи държавата ще тръгне в икономически подем и ще възкръсне от създадената криза. Тогава малка България ще се превърне бързо в икономически гигант и много бързо ще намалее безработицата в страната.