Левски - Предимство и недостатъци на метрото

Search

Information

Предимство и недостатъци на метрото

AddThis Social Bookmark Button

Предимство и недостатъци на метрото

Придобивката на метрото е много важна и необходима, за развитието на всеки голям съвременен град. Освен че бързо и безконфликтно се пътува, прекараното време в метрото е истинско удоволствие през всеки сезон. Когато през лятото е непоносима жега, в метрото е хладно и приятно. Зимата когато са минусови температурите, в метрото е топло.

В подземните железници човек знае за колко време може да се придвижи от една точка до друга. Освен това вратите се затварят автоматично, за разлика от някой стари влакове. В станцийте на  метрото е трудно влизането за гратисчийте (пътниците който пътуват без билет и карта), защото се охраняват от полицай и има видеонаблюдение. Така приходите в държавата от парите за билети и карти ще са по-големи.

В софийското метро има нещо уникално; на метростанция Сердика 2 се изгради исторически музей на открито. Така столицата става по-привлекателна и атрактивна за туристи от цял свят. След като археолозите завършат изкопните работи и обекта бъде покрит с прозрачна лека конструкция, мястото ще се превърне много важно и интересно за културен туризъм.

 Освен свойте предимства, метрото има и много голями недостатъци. Най-големият недостатък при изграждането на метрото са надземните участъци. При откриването на метрото температурите бяха високи, на открития участък от метрото над Ломско шосе слънцето безжалостно напичаше цялата конструкция.  Въздухът беше непоносимо горещ. 

                                                                                                                                Като се отваряха вратите на влака, във вагоните нахлуваше непоносимо горещ въздух. Въпреки климатиците, във вагоните стана много задушно. На някой хора дори им стана лошо. Имаше отворени прозорци за да се охлади въздуха от течението когато се движи влака, но и това не помогна. Много хора слизаха на следващите метростанций, само да глътнат малко свеж въздух и отново се качваха.  До станция НДК беше все още задушно.

Глобалното затопляне не щади държавата ни и всяка година се отчитат все по-големи температурни рекорди. Силното слънце нагрява откритата надземна част на метрото, което е изградено от метална конструкция, стъкло и бетон. Добре известное че слънчевите лъчи прониквайки през стъкло са много силни. С увеличаването на пътниците в метрото ще бъде още по-задушно.

Въпреки че надземното метро е много по-ефтино, не трябва да се допуска подобна грешка при изграждането на третия метродиаметър, както и при довършването на втория до летището с надземни участъци. Същото е и мнението на специалистите от Чехия при изграждането на третия метроучастък. Те предлагат метрото да бъде класическо подземно.  

След като в надземните участъци на метрото, климатиците не могат да охладът горещия въздух и той се разпространява в цялото метро; предимствата на подземната железница отпадат. Тогава удоволствието да се пътува с метро ще се превърне в едно адско преживяване в един задушен и топлинен затвор. Всички знаем че целта оправдава средствата, затова не трябва да се допуска изграждането на надземно метро.