Левски - Вярвам в Бог но на поповете не вярвам

Search

Information

Вярвам в Бог но на поповете не вярвам

AddThis Social Bookmark Button

Вярвам в Бог но на поповете не вярвам.

Българската православна църква бе разединена в борбата за власт. Непрекъснато се обвиняваха в сътрудничество на държавна сигурност и в незаконно придобита власт. След като повечето попове са били вербувани от ДС, можеше поне тези който управляват Българската Православна Църква, да се извинът на вярващите и да се оттеглат от управлението.

Ръководството на БПЦ промени датите за празнуване на църковните празници, да бъде различно от тези на другите источно православни християни в другите държави.  

Поповете не се вслушват в думите на Господ; ако имаш две ризи, дай една на ближния си. Те са свикнали само да взимат и затова са усмивани в българсото народно творчество.

Например: на тържество попитали попа; дядо попе какво ще пиеш; вино, ракия. А попа отговорил; "и бира".

Друг виц ; В една река се дави поп. Един човек го видял и казал: дядо попе дай си ръката да те извадя. Обаче попа не подавал ръкара си. Човека се сетил че поповете само взимат и затова попа не си подава ръката. Тогава му казал; дядо попе давам ти да се хванеш за ръката ми за да те извадя. Попа с последни усилия се хванал за ръката и така бил спасен.

Сега действителна случка;  хора търсят поп да изнесе служба на панахида. Обаче поповете са двама и се скарват кой да изнесе службата. Бързо се договарят че трябва двамата да изнесът службата на литургията. Така изнудват хората да платът двойно повече, като плащат на двамата.

Имаше случай как попове подържат тесни връзки с ъндърграунда. Някой дори ходят с не подходящо облекло; като под расото обуват дънки а на вратъ слагат дебел златен ланец.

Също и нашумелия случай с попа и скъпата кола където ползва. Подобни случки са повод хората да не им вярват. Когато има панахида, пълнят торби с ядене и пиене. Те приличат на просяци под закрилата на закона, но не и под закрилата на Бог за своите дела.

Затова в Бог вярвам, но не и на поповете защото повечето са много алчни и ненаситни. Те трябва да бъдат връзката между Бог и хората, но някой от тях се възползват когато хората са опечалени и гледат само за лични облаги.