Левски - Разрешената скорост по автомагистралата до 140 километра е превилегия с голяма отговорност

Search

Information

Разрешената скорост по автомагистралата до 140 километра е превилегия с голяма отговорност

AddThis Social Bookmark Button

Разрешените по автомагистралата до 140 километра са превилегия с голяма отговорност.

Разрешената максимална скорост по новия участък на автомагистралата до 140 км. в час, е пидобивка с голяма отговорност на водачите. Добре известно е че с по висока скорост, при разумно шофиране от водача на МПС, при изправна кола и качествено направена магистрала, се стига по бързо до определено място. Но при бързото каране има определени рискове; колата с която се пътува трябва да бъде изправна от всякъде. Защото водача е длъжен да запази здравето и живота си, както и този на пътуващите с него. Освен това трябва да се съобразява и с другите участници в движението, като не създава предпоставки за ПТП (Пътно Транспортни Произшествия).

 Има водачи който са свикнали да карат автомобилите без да се интересуват от тяхната изправност. Така те карат докато се повреди колата и предизвика ПТП. Има неща който са много важни и водача трябва да ги проверява преди да тъгва на път.

Проверява се състоянието на спирачките и спирачната течност в цилиндърчетата дали е достатъчна. Проверява се нивото на маслото в двигателя и дали то е годно. Проверяват се гумите колко атмосвери са и ако е необходимо се допомпват. Също се проверяват периодично болтовете на джантите да не съ се разхлабили, защото може да се скъсът по време на движение и джантата с гумата да изпадне. Тогава стсва ПТП с тежки последствия. Около гумите не трябва да има остри и режести предмети, защото още при самото тръгване може да се спука гума. Трябва да няма луфт на щангите, защото може да се скъсат по време на движение. Каретата и висящия лагер на кардана трябва да се знае дали са здрави. Ако имат голям луфт, може по време на движение да се счупът и кардана да обърне автомобила. Всички светлини да са изправни; фарове, пътепоказатели (мигачи), светлините на номерата, стопове, светлина при заден ход. Чистачки и водата за чистачките, горивото дали е достатъчно. Да бъдат в автомобила крик, аптечка и светлоотразителен триъгълник. Зимният сезон трябва автомобила да има вериги, торба пясък с лопата и парното да работи. Имали достатъчно вода в радиатора, ако е необходимо да се долее. Състоянието на акумолатора трябва да се знае и клемите му да бъдат зачистени. Поне номерата и светлините трябва да са чисти ако не е измита цялата кола. Също така стъклата на автомобила трябва да са чисти за да има водача необходимата видимост.

Ако автомобилът е изправен и се спазват пътните знаци и указателните табели, ПТП значително ще намалеят.  Също така трябва да бъде качествена асвалтната настилка на пътното платно. Фирмата която слага некачествено асвалтно покритие; освен че ще го развали и наово ще го направи за нейна сметка, ще трябва да се потърси и съдебна отговорност за подобни действия. Защото с тези икономий при некачествено асвалтно покритие, освен че ограбват държавата, те по този начин съботират пътните артерий на държавата.

Ако подобно нещо се случи в държава от водещите икономики на Европа, такава фирма не я очаква добро бъдеще. Затова некоректните фирми трябва да носят съдебна отговорност за злоупотреба към държавни средства, също и за съботаж срещу държавата.

С  придобивката от разрешените 140 км. нека се възползват водачи, с повече стаж зад волана на автомобилите и със изправни коли.  Водачите с малко стаж зад волана, не трябва да се овличат в скороста гледайки изпреварващите ги автомобили. Така ще се намалът ПТП в държавата. Защото жертвите по пътищата в България са повече от тези във воюващите държави. С тази придобивка нека водачите бъдат дисциплинирани, като спазват правилата за движение. Само така може да се спре войната по пътищата.