Левски - Пешоходните подлези необходимо зло или излишен лукс

Search

Information

Пешоходните подлези необходимо зло или излишен лукс

AddThis Social Bookmark Button

Пешоходните подлези необходимо зло или излишен лукс. 

Пешоходните подлези ако са сзградени на подходящи за целта места и се използват рационално, имат голям икономически ефект и се намалява рискътот от злопулуки на пешоходците. Един от ефективните и използваеми подлези е този на метростанция "Сердика", където се пресичат двата лъча на метрото. След като строителите довършат своята работа с изграждането на метростанцията от втория лъч на метрото, археолозите и те си свърщат работата; подлеза ще стане по-привлекателен и атрактивен за исторически туризъм. Също и подлезите на другите метростанций са ефективни.

 Но има подлези който са неизползваеми защото се обитават от бездомни кучета, клошари и наркомани. Тези подлези се използват и за тоалетни. Освен неприятната миризма, преминаването през тях е опасно за здравето и живота на хората. Защото рискувайки преминаването през тях вечерта, човек може да бъде нахапан от свирепи и огладнели кучета. Освен това в тези подлези човек може да бъде пребит, ограбен и изнасилен. Така тези подлези не съ ефективни а милиони левове са похарчени от държавата  за да бъдат изградени. Толкова богата държава ли сме, да се харчат милиони левове за нещо неизползваемо. Такива опасни и неизползваеми подлези има на Бул. "Ботевградско шосе" Бул. "Владимир Вазов" (до Слатинска река) също и пред гара "Север".

На места където подлезите са излишни; по-добре ще бъде повече пари да се похарчат за изграждане на "Естакада" подобна като тази в Дружба, на Бул. Брюксел, към летището. От начако след като беше пусната в експлоатация, много хора мислеха че е ненужна и излищна. След като трафика се увеличи многократно,се разбра че тази "Естакада" не е излишна, дори е необходимо и други такива да има в столицата. Под "Естакадата" мястото като се даде под наем за паркиране или сервизи, парите вложени в нея веднага започват да се възвръщат. Освен това колите се движат безпрепятствено като не чакат на светофари, а пешоходците няма да минават през опасните подлези.

 По същия начин както се изгражда открито метро, може да се изгради "Естакада" на Южната дъга на Околовръстния път над Бул. Цар Борис до разклона за Горна баня.

Неизползваемите подлези общините могат да ги дават под наем за складови помещения, кафенета, гъбарници за отглеждане на гъби, може и за всякакви други дейности. Важното е да се възвръщат парите вложени в тези неизползваеми подлези.