Левски - Италия и думата "роми"

Search

Information

Италия и думата "роми"

AddThis Social Bookmark Button

Думата "роми" може да предизвика политически скандал между Италия и България.

Някой хора в парламента случайно станали депутати, за да бъдат интересни и забелязани с нещо, замениха думата "цигани" с циганска дума "роми" което означава едно и също. Същите тези депутати можеби не знаят че в Народното Събрание (Парламента) се комуникира на български език задължително. Освен това не знаят че думата "ром" (циганин) има и дуги значения. Има питие "ром". Също така италиянците наричат своята столица Рим с думата "Рома". Ако в Италия знаят че жителите на град Рим са наричани в България със същата дума циганите, можеби няма да им бъде много приятно. Защото в България думата "ром" се използва за питие. След като в българския език думата няма друго значение, италиянците може да се почувстват обидени че в България се използва една и съща дума за римляните и за циганите. Политиците се оправдават че циганите се обиждат от тази българска дума "циганин", и в интерес на етническия мир е заменена с циганска дума "ром". Ако циганите кажат че се убиждат когато в Парламента се говори на български, сигурно ще започнат всички депотати да говорят на цигански в интерес на етническия мир.

За да  бъдат циганите интегрирани; първо трябва да бъдат принудени да спазват законите в България както го правят всички други етнически общности. Преди да търсят правата си, първо трябва да знаят какви са им задълженията и да ги спазват. Да си плащат данъците и таксите като всички други етнически общности. Да не се оправдават че нямат пари, защото много хора са бедни но си плащат данъците и глобите от контрольорите на транспорта. Циганите не ги проверяват или не ги глобяват. За да се ограмотът и интегрират децата им задължително да учат. Като не ходат на училище децата им да се спират децките и соцялните помощи. Ако спазват всичките си задължения към държавата и спрът да крадът и да просят, ще бъдат уважавани от хората и думата "циганин" няма да бъде обидна.

За да не се интегрират циганите голяма вина имат и политическите партий който на избори им дават пари и кебапчета така купуват тяхните гласове. След като е ниска избирателната активност лидерите на такива партий  да се сърдят на себеси, защото допускат бъдещето на България да се решава с пари и кебапчета.

Не трябва да се забравя че българите са спасили евреите от лагерите на смърта. В България всички етнически общности който спазват законите и задълженията си спрямо държавата живеят в мир и разбирателство помеждуси.